Rijksmonument Valburg
Rijksmonument “Valburg” is gebouwd als pakhuis voor tabak in 1883. De meeste tabak kwam uit de Betuwe: Bemmel, Elst en Valburg. Uit die plaats komt ook de planter en handelaar in tabak Jan Hendrik de Hartog. In 1880 koopt Jan Hendrik een huis en erf van Hendrik Willem Fromberg en in 1882 kocht Hartog uit de boedel van overleden Fromberg een perceel grond gelegen achter het reeds in zijn bezit zijnde huis.
Op dit terrein liet hij het pakhuis voor tabak bouwen, het Veem dat lag aan de Amsterdamseweg, de belangrijke uitvalsweg naar Ede Utrecht en Amsterdam. Verder lag het treingoederenemplacement op een steenworpafstand. Met de trein was er een directe verbinding met Elst en dus ook met Valburg. De Hartog liet zijn nieuwe pakhuis bouwen in de neostijlen van Renaissance en Gotiek, een zeer populaire bouwstijl in die jaren. Een naam voor het pakhuis was snel gevonden. Dat moest de plaats zijn waar zowel de eigenaar als het product vandaan kwam, Valburg. Het pand bleef slechts kort dienst doen als tabakspakhuis.
De hoogtijdagen van de Nederlandse tabaksteelt was rond de eeuwwisseling eigenlijk al voorbij. Op een veiling in 1896 kopen Johannes Floris Gerardus Meijer en Louis Willem Carel Meijer het Arnhemsche Veem met naastgelegen villa, erven en tuingrond. Rond 1920 zit in het Arnhemsche Veem een opslagplaats van inboedels en andere goederen in het gebouw. Blijkens een huurcontract van juli 1945 verhuren de dames Meijer het pand aan de firma J C Derksen.
Uiteindelijk koopt Nicolaas Derksen in 1977 het pakhuis met toebehoren. Derksen Verhuisbedrijf maakte een sterke groei door en vestigde zich in 1980 op bedrijventerrein De Overmaat in Arnhem Zuid. Het Veilingbedrijf dat in 1945 is opgericht verhuist vervolgens van het terrein waar nu de Praxis is naar het pakhuis Valburg. In 2000 krijgt het pand de status “Rijksmonument”.